ИСТОРИЧЕСКО! БОЙКО БОРИСОВ ОСТАВА ПРЕМИЕР!

ИСТОРИЧЕСКО! БОЙКО БОРИСОВ ОСТАВА ПРЕМИЕР!

Advertisement:

Най-добре за страната ще е РБ да не връща мандата, а да се опита да състави кабинет, като остави на ГЕРБ премиерския пост и най-подходящият за него е Борисов.

Това заяви министърът на икономиката в оставка и лидер на СДС Божидар Лукарски пред bTV.

Advertisement:

Днес в 11 часа президентът трябва да връчи третия мандат на Реформаторския блока, а преди това партиите в него трябва окончателно да решат дали да го върнат.

Advertisement:

Миналата седмица от формацията заявиха, че няма как да го приемат, при положение, че ГЕРБ отказва подкрепа. Само от СДС заявиха, че това не е последно решение и то трябва пак да се обмисли.

Тази сутрин Лукарски призна, че все още няма единна позиция на дясното обединение и това ще се реши на среща от 9 часа на „Раковски” 134. Той подчерта, че от Патриотичния фронт декларираха принципна подкрепа за „реформаторско” правителство, а ГЕРБ казаха, че въпреки позицията си са готови на още един кръг преговори. 

Advertisement:

Лидерът на СДС изреди няколко причини да не се стига до служебен кабинет, като обвърза политическата ситуация с трагедията в Хитрино 

„Как би протекла адекватно реакцията, ако беше служебно правителство, как щяха да се гласуват тези 10 млн.?”, попита той.

Според Лукарски стабилността в региона заради бежанците, както и изборните правила също са причина да се състави нов кабинет. 

„Предсрочни избори са изкривяване на вота на 2,5 млн. българи, които гласуваха на референдума – избори в началото на пролетта ще се проведат по старата система”, мотивира се лидерът на СДС. 

Той изтъкна и че БСП и ДПС са „най-вероятната алтернатива, която може да дойде на власт”, а следващи избори отново биха довели до пъстър парламент. 

„Ние казваме, че РБ ще се опита да реализира мандата, който ще бъде връчен днес от президента Плевнелиев. Този мандат не може да бъде реализиран без колегите от ГЕРБ. Те, като най-голяма парламентарна сила, трябва да предложат премиер”, заяви още Божидар Лукарски. Той подчерта, че „сегашният министър-председател е най-добрият за България в това кризисно време”.

Източник: bradva.bg

Advertisement: