ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ РАЗКРИ ДО КОГА ЩЕ ОСТАНЕ КАБИНЕТЪТ БОРИСОВ!

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ РАЗКРИ ДО КОГА ЩЕ ОСТАНЕ КАБИНЕТЪТ БОРИСОВ!

Advertisement:

Отиваме на избори. За това бе категоричен зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Той бе гост в сутрешния блок на bTV.

Премиерът Борисов просто отказа да бъде премиер, защото спекулациите щяха да бъдат големи, посочи Цветанов.

Advertisement:

Различията, с които започнахме към понеделник бяха изчистени, но се разминахме диаметрално по въпроса за пенсиите, не скри той. Цветанов разказа как са протекли разговорите. На един етап се стигнало до компромис – да се увеличи минималната пенсия. Влади Горанов (министър на финансите) бе категоричен, че не трябва да се прави нищо и не трябва да се нарушава фискалната политика, продължи той. След като всички други различия са били изчистени, останало да се разберат с колко да се повиши минималната пенсия. „Стигнахме до компромисен вариант да се увеличи до 180 лв, с 12-13 %, което ще струва на бюджета 133 млн. лв. и това беше допустимо“, посочи Цветанов. Ответната страна обаче е настоявала за 200 лв. минимална пенсия, което ще утежни бюджета с около 1,3 млрд. лв, ако влезе в сила през януари и 900 млн. лв. ако влезе в сила през април, уточни той. Позицията на финансовия министър в оставка Владислав Горанов е била, че пенсионният модел не бива да се изменя, но е подкрепил повишаването до 180 лв.

Advertisement:

 В понеделник дори било обсъждано дали партия ГЕРБ би предоставила някои от министрите си за бъдещия кабинет – например на правосъдието, социалната политика, енергетиката, за да се чувства политическата подкрепа на ГЕРБ. Опитва се да се създава усещане в обществото – че между мен и Борисов има някакво разделение, ние сме били в непрекъсната комуникация. Работим абсолютно в тандем, бе категоричен Цветанов.

 „По-добре да спрем дотук и да се разделим като приятели“, каза Цветанов по отношение на досегашните коалиционни партньори на ГЕРБ – РБ и ПФ.

Advertisement:

На въпрос кабинетът на Борисов ли ще остане до 22 януари, Цветанов каза: Така е по-добре. „Представете си служебно правителство само за празниците? Администрацията трябва да бъде работеща“, заключи Цветанов. Но изтъкна, че решаването на този въпрос е в компетентността на президента Росен Плевнелиев.

Източник: bradva.bg

Advertisement: