ЩЕ ПАДНЕТЕ! 67-годишна жена роди собственото си внуче!

ЩЕ ПАДНЕТЕ! 67-годишна жена роди собственото си внуче!

Advertisement:

67-годишна гъркиня роди детето на дъщеря си, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Етнос“, цитирано от БТА. Бебето се е родило в 31-ва седмица от бременността и в момента е в кувьоз. Момиченцето тежи малко над килограм.

Дъщерята на родилката и мъжът ѝ правили многократни опити за изкуствено забременяване, но те били неуспешни. След консултация със специалисти решили да използват сурогатна майка. Ембриотрансферът е направен през май тази година след положително решение на съда.

Advertisement:

Лекарите използвали генетичен материал на дъщерята и мъжа й и замразили ембрион. След като получили разрешение от съда, те трансферирали ембриона в матката на 67-годишната жена. Специалистите били принудени да извадят бебето с цезарово сечение в седмия месец, тъй като сурогатната майка имала симптоми на прееклампсия – високо кръвно налягане и поява на белтък в урината.

Advertisement:

Случаят е прецедент в световен мащаб, тъй като това е най-възрастната сурогатна майка, която наред с това е и баба на бебето. След нея се нареждат 61-годишна сурогатна майка в Чикаго и 57-годишна жена от Англия.

Законодателната рамка в Гърция предвижда за трансферирането на ембрион от генетичен материал на двойка в матката на сурогатна майка, която желае и е способна да износи бременността, да има съдебно решение.

Advertisement:

За целта двойката, която иска да станат родители, предоставят на съда медицински изследвания, които показват, че не могат да имат деца.

Източник: bradva.bg

Advertisement: