НОВ ЧУДОВИЩЕН СКАНДАЛ В МИНИСТЕРСТВО! ВИЖТЕ САМО КАКВО СА НАПРАВИЛИ ВЕДНАГА СЛЕД ОСТАВКАТА НА БОРИСОВ!

НОВ ЧУДОВИЩЕН СКАНДАЛ В МИНИСТЕРСТВО! ВИЖТЕ САМО КАКВО СА НАПРАВИЛИ ВЕДНАГА СЛЕД ОСТАВКАТА НА БОРИСОВ!

Advertisement:

Министерството на отбраната е обявило търг за продажбата на апетитен имот в столичния квартал „Младост“ само няколко дни, след като правителството подаде оставка. 

За сделката алармира председателят на Нормална държава Георги Кадиев. По думите му търгът е обявен на 21 ноември (премиерът Борисов внесе оставката в парламента на 14 ноември и тя беше гласувана на 16 ноември, бел. ред.). Самият търг е планирано да се проведе на 29 декември в промеждутъка между Коледа и Нова година, като първоначално обявената цена е 35 евро на квадратен метър. Средната цена на квадратен метър в района вървят около 300 евро. 

Advertisement:

Пред Нова тв Кадиев показа файла от сайта на МО, в който е обявен търгът. Документът е озаглавен от администраторите „обява-тайно-продажба“, което според Кадиев е показателно за съмнителния търг. Той обясни, че няма прозрачност за това какви са условията за печелене на търга и не е ясно колко участници са се включили. 

Advertisement:

„Отговорността я носи един земеделец в министерството, а дали той знае за търга или не – питайте него“, каза Кадиев. По думите му решението при подобни случаи е министерството да прехвърли терена на общината и така да се компенсира липсата на зелени площи. „Никой не иска да спира строителството, но там където има фалшиви документи – това да спрем и това, което са зелени площи в междублоковите пространства, Столичната община да помисли вариант, така че да остане зелена площ“, коментира Кадиев.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов зам.-министър обясни, че в търга няма нищо тайно. Имотът е в списъка с близо 200 имота с отпаднала необходимост, които трябва да бъдат продадени тази година. „Това не е първият случай, в който продаваме имот в „Младост“. Миналата година имаме продаден имот при 52 лв. и постигната тръжна цена от 397 лв. на кв. метър. Имаме над 1000 излишни имота, за които се харчат 20 млн. лв. за охрана и поддръжка“, каза Запрянов, според когото при планирани приходи за над 40 млн. лв., до момента са събрани едва 26 млн. лв. 

Advertisement:

Временният директор на дирекция „Отбранителна аквизиция“ Борислав Попов заяви, че заглавието на документа „обява-тайно-продажба“ е работно. По думите му цената е определена по закона за държавната собственост и правилника за прилагането му. Според него началната цена се определя на данъчната оценка и се завишава с до 10 процента. Данъчната оценка пък се дава от общината. Той обясни, че търгът се провежда на 29 декември, защото по закон търгът се провежда месец след като е обявен публично. Ако бъде проведен по-късно, това щяло да доведе до промяна в условията на търга, именно заради промяната в данъчната оценка. 

Източник: bradva.bg

Advertisement: